“We gaan met plezier. We voelen ons thuis bij de PGD.”

Hieke de Jong, receptioniste bij camping De Betteld in Zelhem, is moeder van 3 prachtige kinderen: Ruben (13), Femke (11) en Nynke (4). Samen met haar man Eduard wonen ze in wijk De Huet in Doetinchem. Vaak zijn ze op zondagmorgen aan de andere kant van Doetinchem, in het Ulenhofcollege  in wijk Overstegen, te vinden. Daar bezoeken ze dan de dienst van de pinkstergemeente die om 10.00 begint.  “We gaan met plezier. We voelen ons thuis bij de PGD,” vertelt Hieke die van oorsprong uit ‘een andere tak van de grote familie van God’ komt.

De “meestal vrolijke” en creatieve Hieke heeft niet altijd in de Achterhoek gewoond. Van oorsprong komt ze uit Friesland. Daar ging ze met haar ouders naar de Hervormde Kerk.  “Mijn eerste baantje na de middelbare school was op het gemeentehuis in Franeker. Eerlijk gezegd lag me dat niet zo. Ik vond het nogal saai. Daarom ging ik op avontuur, de horeca in, op Texel. Op een dag viel mijn oog op een advertentie in de Visie van de EO, waarin een receptioniste werd gevraagd voor De Betteld, een christelijke camping in Zelhem in de Achterhoek Dat leek me wel wat. Ik solliciteerde, werd aangenomen, pakte mijn koffers en ben gegaan. Zo ben in deze streek terecht gekomen.”

Ontdekking
De kerk’ en ‘het geloof’ waren voor haar lange tijd onderwerpen waar je ‘op afstand’ over kunt praten. “Ik ben opgegroeid in een fijn gezin met gelovige ouders. Ik ging op zondag wel mee naar de kerk, maar het geloof lééfde niet echt voor mij… Toen ik zélf in de Bijbel ging lezen, om te zien wat er nou eigenlijk precies stáát, besefte ik dat ik een persoonlijke keuze moest maken. En ook dat het de Here God om liefde gaat, om relaties, met Hem en met mensen om ons heen. Ik kwam tot de ontdekking dat Hij anders was dan ik dacht dat Hij was… Ik heb toen eenvoudig gebeden: ‘Here God, laat u mij alstublieft zien wie U écht bent.’ Dat gebed heeft mijn leven veranderd.  Als je met een oprecht hart tot Hem bidt, antwoordt Hij altijd… Ik voelde een diepe rust en vrede in mijn hart komen en de wispelturigheid, die vroeger zo kenmerkend voor mij was, verdween langzaam maar zeker uit mijn leven. Ik ging me anders voelen en kon ineens ook andere keuzes maken. Er kwam meer stabiliteit in mijn leven en God zorgde ervoor dat Eduard op mijn pad kwam. Toen ik Eduard ontmoette, op de Bijbelschool in Doorn, wist ik direct: jij bent mijn man! Dat gevoel is altijd gebleven. We zijn nu al weer 16 jaar jaar getrouwd en onze relatie heeft standgehouden en zich verdiept, ondanks en misschien wel dankzij vele ups en downs. Als God erbij is, ben je samen veilig, wat er ook gebeurt. Hij zorgt echt voor ons.”

De baan bij De Betteld heeft Hieke nog steeds. Nu de kinderen er zijn, werkt zij niet meer fulltime maar als oproepkracht. “Ik vind het heerlijk om met mensen om te gaan en vriendschappen te sluiten. Dat is nu mijn manier van ‘evangeliseren’.  Vroeger ging ik wel de straat op, om te evangeliseren. Ik probeerde mensen die ik niet kende door middel van discussies ervan te overtuigen dat God van ze houdt en dat het in hun eigen belang is om Jezus een kans te geven… Nu doe ik dat niet meer. Ik probeer mensen in mijn omgeving te laten zien wie Jezus is door persoonlijke interesse te tonen en mee te leven waar dat nodig en mogelijk is.”

Contact
Heb je vragen over de Bijbel of het geloof in Jezus Christus naar aanleiding van dit artikel?  Je kunt per e-mail met Hieke in contact komen via: [email protected].